Letí facka americkým eshopom ?

29. júla 2010, aukro, E-commerce

V posledných rokoch veľký biznis, ktorý stale ide hore. Pred pár rokmi nezvyk, dnes už rutina kupovať veci v eshopoch. Kde inde ako v USA sa toho hemží najviac? Ako informoval server o českom internete lupa.cz, v senáte je predložený návrh demokratov zavádzajúci takzvanú internetovú daň. Tento zákon by zdanil internetové predaje, ktoré sa konaju medzi jednotlivými štátmi v rámci USA, čiže ich drvivú väčšinu. V USA takisto platia DPH ako u nás, len u nich sa to volá VAT (0-10% z celkovej sumy). Zaužívaný termín pre tieto dane je „sales tax“. V prípade kamenného obchodu je jasné, kam daň poputuje. Problém však nastáva keď ide o eshop. Ma to závisieť od miesta obchodníka ? To je ale proti zmyslu dane – platiť za služby regiónu či štátu, v ktorom človek žije. Dať to podľa miesta doručenia ? Dám si to poslať do Delaware, kde je nulová daň a som v suchu. Zákon Internet Tax Fredom Act z roku 1998, zjednodušene, nastavil nulovú DPH z dôvodu potreby podpory pre mladé, vznikajúce obchodné odvetvia v USA. Tento zákon naozaj spustil obrovskú vlnu obchodovania na internete a celkovo rozprúdil vody E-commerce, keďže produkty na webe mohli byt hneď o výšku dane (5-10%) lacnejšie.                                             Prezident Bush podpisuje v roku 2007 zákon Internet Tax Freedom Act Amendments Act, čím nulové zdanenie internetového obchodu predlžuje na ďalších 7 rokov. Zdroj: House.gov Prezident Bush podpisuje v roku 2007 zákon Internet Tax Freedom Act Amendments Act, čím nulové zdanenie internetového obchodu predlžuje na ďalších 7 rokov. Zdroj: House.gov

Krach pre americké eshopy to určíte nebude ale isté je už teraz, že ich prudký rast sa o niečo spomalí. Majitelia kamenných obchodov si určite už medlia ruky. Veľkú zmenu to však určite znamenať nebude, keďže eshopy v Európe sú dôkazom toho, že eshop dokáže fungovať krásne aj bez daňového zvýhodnenia.

P.S.: Slovenskí uživatelia eBay-u nemajte strach, pokiaľ adresa na ktorú tovar putuje, je mimo USA, tak sa vás nový zákon netýka.