Založ si blog

Kupuje Slovák na internete ?

Obchodovanie patrí medzi každodenné ľudské činnosti už veľmi dlho. Tráviť čas na internete je už aj u nás pre množstvo ľudí súčasťou všedného dna. Otázka je, či tieto dve bežné činnosti ľudia spájajú alebo nie. V jednoduchosti, či kupujú a predávajú ľudia veci aj na internete.

Preto zrealizovala spoločnosť Gémius v spolupráci s partnermi Petit Press, Ringier a Zoznam štúdiu o internetovom obchode za rok 2009.

Všetci z opýtaných respondentov na Slovensku už o možnosti nakupovania cez internet počuli. To znamená, že na zvyšovaní informovanosti o možnosti nakupovania cez internet medzi užívateľmi internetu nie je potrebné pracovať.

Viac ako ¾ slovenských internetových užívateľov už cez internet nakupovalo. Približne polovica slovenských internetových užívateľov, ktorí si minulý mesiac kúpili niečo cez internet sa vyjadrila, že za toto obdobie minuli na nákupy cez internet menej ako 200€. Jeden z dvadsiatich minul cez 500€. Vnímanie nakupovania cez internet je jednoznačne pozitívne.

Dve hlavné charakteristiky popisujúce nakupovanie cez internet podľa najväčšieho množstva respondentov sú skutočnosti, že internetové nakupovanie je v porovnaní s nakupovaním v tradičných obchodoch lacnejšie a menej náročné  načas. Len ¼ respondentov vníma nakupovanie cez internet ako riskantné a menej ako 1/10 si myslí, že je to zložité. Medzi tromi zo štyroch slovenských internetových užívateľov, ktorí sa zúčastnili tohto zisťovania je možné rozlišovať dve hlavné skupiny príležitostných (nakupujú zhruba raz ročne) a pravidelných (nakupujú na mesačnej báze) on-line nakupujúcich.

Obľúbenosť vyhľadávačov na porovnanie cien je výrazná, keďže viac ako dvaja z piatich on-line nakupujúcich sa vyjadrili, že už predtým takúto web stránku použili . Najobľúbenejšími vyhľadávačmi na porovnanie cien na Slovensku sú najnakup.sk, pricemania.sk a najnizsieceny.sk Najobľúbenejší vzor vyhľadávania produktov alebo služieb, ktoré sa kupujú cez internet je využitie vyhľadávačov a prehľadávanie ponúk internetových obchodov.

Čo si vy myslíte o tomto prieskume a celkovo o prístupe ľudí na Slovensku k obchodovaniu na internete ?

V čom vidíte veľké výhody a naopak, čo podľa vás brzdí ľudí pri nákupe či predaji na internete ?

Predávate či nakupujete niečo vy na internete ?

Tento blog bude mat za úlohu predstavovať a širšie oboznámiť verejnosť s obchodovaním na internete ako aj sprostredkovať najnovšie trendy z oblasti. E-commerce bude hlavnou náplňou článkov, spolu s rôznymi stratégiami, čo sa predaja, alebo kúpy na internete týka.

(Údaje boli zozbierané v období od 10. Do 15.júna 2009. Dotazníky boli zobrazované na webových stránkach: cas.sk, sme.sk a zoznam.sk. Konečná vzorka pozostávala z 1500 dotazníkov, ktoré vyplnili slovenskí internetoví užívatelia vo veku od 15 rokov. Štrukturálne údaje boli čerpané z AIM Monitor.)

Drahé zľavy

30.11.2010

Vzorový start-up projekt, jedna z najnavštevovanejších stránok na svete, tisíce zliav denne a za pár desiatok mesiacov z nulovej hodnoty na odhadovanú hodnotu 4mld USD. Ak ste tipovali, že ide o Groupon.com, gratulujem, trafili ste. Andrew Mason, „otec“ groupon.com, znamenite spojil WOM marketing, sociálne siete a obchodníkov, či poskytovateľov služieb, ktorí chceli [...]

Dostanú predajcovia na internete po prstoch ?

16.11.2010

Ako informuje denník Sme v rubrike ekonomika, euruchtíve mamičky a podnikaví jedinci, predávajúci na internete, si budú musieť dávať väčší pozor. Na internete v tejto dobe, predáva rôzny tovar, veľký počet ľudí. Do štátnej kasy neprispievajú. Privyrábajú si či už formou online aukcie alebo formou kúp teraz. Ak zarobíte aspoň 2012,85€ ročne, je zdanenie príjmu [...]

Slušné vreckové

19.10.2010

Ruky za hlavou, nohy v lavóre a každý deň o pár eur na učte viac. Touto vetou sa dá laicky opísať affiliate program (ďalej len “AP”). Stačí ak vlastnite doménu (webstránku), ktorá ma svoj zabehnutý život a stálu, nemalú návštevnosť. Na to aby Vám niekto platil za fungujúci banner na Vašej stránke, to stačiť nemusí. Na pekné privyrobenie, pomocou AP, stačiť [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

aukro

Oficiálny AukroBlog Ti prináša pravidelne nové informácie zo sveta E-commerce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 19378x
Priemerná čítanosť článkov: 2422x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy